Tájékoztató a Felnőttképzési törvényről! Nézd meg a videót!

Rövid kivonat a videóból!

A Kormány 318/2020. (VII. 1.) Korm. rendelete
a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 11/2020. (II. 7.) Korm. rendelet módosításáról értelmében…

2020 szeptember 01.-től kötelező lesz minden kompetencia fejlesztését megcélzó oktatási formát bejelenteni.

A lényeg, hogy ebbe  a KINVA ART online festőtanfolyamai nem tartoznak bele!

A kormány illetékes szerve kiadott egy hivatalos kiegészítést, melyben segítenek értelmezni a rendeletet és ehhez mellékeltek egy példatárat is.

A példatár innen tölthető le!

A kiegészítő magyarázoat pedig a kormany.hu oldalon itt olvasható!

A lényeg, hogy a Kinva Art tevékenységét ez a jövőben nem befolyásolja, minden mardhat a régiben!

Egy dolog fontos!

Nem követhetem figyelemmel a haladásotokat és nem korrigálhatok, nem értékelhetek és nem javíthatok.

Ezt ne várjátok tőlem, mert akkor szabályt szegnék.

Viszont, az anyagokkal kapcsolatos kérdésekre továbbra is válaszolhatok, ha valamit nem tudtok értelmezni, továbbra is megkérdezhetitek tőlem és ebben segíthetek a jövőben is.

17 hozzászólás

 1. Filus Yrys

  Véleményem szerint továbbra is működhetsz úgy, mint eddig.
  Minden esetre drukkolok, hogy így legyen!
  Köszönet minden eddigi tanfolyamért! Még válogatok egy-kettőt.
  Üdvözlettel:
  Yrys

  Válasz
 2. Váradi Gabriella

  Kedves Krisztián! Az eddig megvásárolt tanfolyamok elérhetők lesznek-e ?Mert az eddig bármikor visszanézhetőek voltak.Úgy értem,hogy ebben a formában ahogyan most.

  Válasz
  • admin

   Kedves Gabriella!
   Igen minden körülmények között elérhetőek maradnak, visszamenőleg nem érvényes a jogszabály. Csak a szeptember 1. utáni tanfolyamoknál lesz változás ha szükséges a változtatás.

   Válasz
 3. Rikker Judit

  Kedves Krisztián! Remélem, minden rendben lesz, de ami biztos, biztos ma az akcióban bevásároltam,(5) nehogy lemaradjak valamiről. Köszönet minden eddigiért és nagyon remélem, nem gördítenek komoly akadályokat a továbbiak elé.
  üdvözlettel,

  Válasz
 4. Vári Szilvia

  Nagyon sajnálnám, ha nem tudnád/tudnánk tovább folytatni
  Bízom benne, hogy egyszerűsítenek valamit, mert így sok jó oktatónak lehetetlenítik el a munkáját.
  A franciatanárnőm ugyanezzel küzd. Nagyon szomorú lennék, ha se a festéstanulást, se a francia nyelv tanulását a lehetetlen adminisztráció miatt kellene abbahagynom.
  Remélem, sikerül kompromisszumos megoldást találni. Drukkolok és vàrom a híreket. És köszönöm az eddigi tanítást. Rengeteget tanultam.

  Válasz
 5. Balázs Györgyné

  Kedves Krisztián! Remélem a hatóság részéről győz a józan ész és békén hagyják ezt a fajta “oktatást” ami inkább hasonlít tapasztalat átadásra, kedvtelésből festéssel foglalkozó magánszemélyeknek, bár most a művészeteknek nem kedvez a széljárás. (Adatgyűjtésre viszont jó ötlet.) Üdvözletem: Erika

  Válasz
 6. Magony Ferencné

  Kedves Krisztián!
  Köszönjük a fair tájékoztatást.
  Remélem a jogszabály alkotó rá néz még egyszer , és átgondolt használati utasítás születik.
  Én biztosan továbbra is a követőid között leszek.
  Szeretettel üdvözöllek: Klári.

  Válasz
 7. Barátfalvy Irén

  Kedves Krisztián,

  Azt gondolom, hogy a új szabályozás nem fog a KINVA ART-tanfolyamra vonatkozni. Ha mégis vonatkozna Rád/ránk a 2020. szeptember 1-től életbe lépő szigorítás, át kellene alakulni Amatőr művészeti csoporttá;
  “Az amatőr művészeti csoport olyan alkotó művelődési-művészeti közösség, amelynek tagjai valamelyik művészeti ágában egyéni (festő), vagy közösségi (színjátszás, kórus) tanuló-önképző, önmegvalósító, reprudulkáló és alkotó tevékenységet folytat, jellemzően nem a megélhetésüket szolgáló jövedelemszerzés céljából, s melynek az adott művészeti ágban szakértő vezetője van.”

  Válasz
  • Zahorecz Zoltán

   Kedves Krisztián!

   Én ezt kiválló ötletnek tartom!!!
   Üdvözlettel Z.Zoltán

   Válasz
 8. Váradi

  Krisztián kedves !
  köszönjük a tájékoztatást. Továbbra is Te leszel a Mesterünk.
  Vásárolok még ,amit kifelejtettem.
  Köszönöm,hogy sokat tanulhattam tőled.
  Engem a kép eladással riogattak hasonló szigorítással.
  Szeretettel:Klári

  Válasz
 9. Bojtor márta

  Szia Krisztián, én is tanfolyamokat tartok és biztos ami biztos alapon írtam az illetékes helyre és megkérdeztem hogy járnak-e az én tanfolyamain bejelentési kötelezettséggel? A magam részéről egy erős, határ terheléses arcizom tréninget dolgoztam ki és tanítom olyanoknak akik a saját arcukat szeretnék edzeni, illetve trénereket képzek. Azt válaszoltak, hogy ez az arc izom tréning tulajdonképpen lehet edzés is és rám bízták a döntést. A hangsúly azon van, hogy azok akiket tanítunk, az általunk szerzett tudással tudnak-e majd pénzt keresni? Talán a legjobb lenne hogyha te is írnál nekik, egyrészt azért mert ez hivatkozási alap, másrészt azt gondolom, hogy a te tanfolyamaid nem tartoznak abba a kategóriába, amely majd annak aki elvégzi rendszeres jövedelmet juttat. Az világos, hogy a gazdaság kifehérítése a cél és ezzel nyilván mindnyájan egyetértünk.A te helyedben mindenképpen megkérdezném őket. Nekem két nap múltán válaszoltak. Üdvözlettel: Bojtor Márta

  Válasz
 10. RaffayMargit

  Kedves Krisztián! Én remélem, hogy lesz valami “kiskapu” a rendeletben és erre a tanfolyamra nem vonatkozik. Biztos, hogy nem kereseti szándékkal végezzük. Ez inkább hobbi a többségnél. velem együtt sokan vagyunk nyugdíjasok. Tehát egy aktívabb öregkort jelent, hogy ne betegségben teljenek az éveink, hanem alkotással.
  Nagyon köszönöm azt a sok tudást, amit fáradhatatlanul igyekszel átadni. Várom a fejleményeket, ha bármiben tudunk segíteni, írj és biztos vagyok benne, hogy mindenki megteszi amit tud.
  Drukkolok Neked és magunknak is. Gitta

  Válasz
 11. Farkas Csaba

  Kedves Krisztián!

  A marketing csoportban állást foglalt egy neves ügyvéd ezzel kapcsolatban s be is teszem neked, hogy mit is kell tenni ez ügyben hátha ezzel tudok valamit segíteni e nyakatekert törvény pontjaiban való értelmezésében!

  Értelmezésem szerint, ha képzés jellegű akkor engedélyköteles.
  Viszont a bejelentési kötelezettséghez nem kell semmilyen jellegű végzettség sem.

  Álljon itt tehát a lényeg:

  Tisztelt Ügyfelünk!

  A felnőttképzési törvény definíciója alapján:

  Az 1. § (1) bekezdés ab) pontja alapján a törvény kiterjed a szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatásra és képzésre, ami felnőttképzési tevékenység.
  Illetve a 2. § 7. pontja szerint a kompetencia: olyan ismeretek, készségek és képességek összessége, amely által a személy egy adott területen képes meghatározott döntésen és a megvalósításon alapuló eredmény elérésére.

  Amennyiben a végzett tevékenységek (oktatás vagy képzés) megfelelnek a fenti meghatározásoknak, a tevékenységek felnőttképzésnek minősülnek, így bejelentési kötelezettség vonatkozik rájuk, amit a képzés szervezőjének kell megtennie. A bejelentés kiváltja az eddig is kötelező OSAP adatszolgáltatást!

  Az 1. § (2) bekezdés alapján: a más jogszabály (nem a felnőttképzésről szólótörvény) alapján szervezett oktatás és képzés felnőttképző által történő megszervezésére e törvényt a (más) jogszabályban meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni. Jogszabály a 2/A. § (1) bekezdése szerinti bejelentési kötelezettséget nem zárhatja ki és a 15. § (1) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség tartalmát nem szűkítheti.

  A 2020. szeptember 1-től bejelentés vagy engedély alapján folytatható felnőttképzési tevékenységhez szükséges kérelmek, valamint a szakértői tevékenység bejelentések benyújtására a https://far.nive.hu elektronikus felületen van lehetőség. A far.nive.hu nyitóoldaláról elérhető tájékoztatók tartalmazzák az aktuális információkat az egyszeri igazgatási szolgáltatási díj vonatkozásában. A bejelentési eljárásnál csak a díj befizetésének igazolását szükséges feltölteni.

  Szeptember 1-től ugyan ezen a felületen lesz lehetősége az ezt követően induló képzésekről a jogszabályokban előírt adatok bejelentésére. A rendszer beviteli felülete egyértelmű módon fogja kérni a szükséges információkat. A bejelentett képzésekről lehetőség lesz az adatszolgáltatási szoftverben tanúsítvány kiállítására is.

  A szakképzési törvény alapján szervezett, államilag elismert szakmai végzettséget adó vizsgákra felkészítő képzések (ilyenek a résszakmák, illetve a programkövetelmény alapján megszerezhető szakképesítések) minden esetben engedélyhez kötöttek. A nem államilag elismert szakmai végzettséget adó képzések csak abban az esetben engedélykötelesek, ha azok finanszírozása támogatásból (központi költségvetési forrásból, vagy uniós forrásból nyújtott támogatás) történik. Egyéb esetben csak bejelentési kötelezettség vonatkozik rájuk.

  A jogszabályok nem tesznek különbséget a képzők kötelezettségei tekintetében a résztvevők életkora alapján, vagyis a 18 év alatti résztvevők esetében is azonosak a követelmények. A felnőttképzési szerződést bejelentés esetén nem kötelező írásban megkötni.

  A részletes jogszabályi követelményekről itt tájékozódhat (figyelem, a jogszabályok július 1-től változtak!)
  a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény

  https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300077.tv

  11/2020. (II. 7.) Korm. rendelet a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról

  https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000011.KOR

  Válasz
 12. Bursits Nika

  Ez nem államilag elismert, szakmai végzettséget adó tanfolyam, vagy felnőttképzés, szerintem ez nem vonatkozik a tanfolyamaidra.

  Válasz
 13. Török Gabriella

  Kedves Krisztián!

  Amennyiben előre felvett videókat értékesítesz, az a jelenlegi szabályok szerint “terméknek” minősül és nem képzésnek. Jogásztól tudom, de kérdezz rá Te is, hogy biztos legyél benne!

  Akkor beszélünk már oktatásról, felnőttképzésről, ha a “csomag” (felvett videók) mellé biztosítasz interaktív oktatást is. De amíg csak videót nézünk meg, addig csak egy terméket vásároltunk meg.

  Üdvözlettel

  Válasz
 14. Magony Ferencné

  Kedves Krisztián! Nagyon örülök, hogy számodra is megnyugtató megoldás született ebben a jogszabály alkalmazásban
  Szeretettel üdvözöllek!
  Klári.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .